25.11.12

Το πρώτο demo που έκαναν οι Beatles βλέπει το φως της δημοσιότητας 50 χρόνια μετά

Αυτή είναι η ιστορία μιας κασέτας που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει την ιστορία των θρυλικών σκαθαριών αρκετά νωρίτερα.


Η απόφαση της Decca records να απορρίψει τους Beatles αποτελεί μία από τις πιο λανθασμένες κρίσεις στην ιστορία της μουσικής, καθώς μετά από λίγους μήνες ο John, ο Paul, ο George και ο πρώτος ντράμερ τους, Pete Best υπέγραψαν με την EMI και έγιναν το μεγαλύτερο γκρουπ όλων των εποχών. Πενήντα χρόνια μετά η κασέτα - demo που το συγκρότημα έγραψε στα Decca’s London studios την πρωτοχρονιά του 1962 ήρθε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Ο μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein, λέγεται ότι πλήρωσε για την κασέτα και μετά την έδωσε σε κάποιον στην EMI. Αυτός το 2002 την πούλησε σε έναν συλλέκτη, ο οποίος τώρα την πουλά σε δημοπρασία με την τιμή αρχικά να εκτιμάται στις 30.000 λίρες. Η καταγραφή δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα και η ποιότητα του ήχου λέγεται ότι είναι παρθένα. Εκείνη την εποχή ο Brian Epstein είχε επισκεφθεί πολλές δισκογραφικές εταιρείες με την ελπίδα να εξασφαλίσει κάποιο συμβόλαιο στους Beatles, οι οποίοι τότε λέγονταν Silver Beatles.



Την παραμονή της πρωτοχρονιάς 1961 η μπάντα οδήγησε από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο, αλλά ο οδηγός χάθηκε και έφθασαν μετά από 10 ώρες. Η οντισιόν με τον παραγωγό της Decca , Tony Meehan έγινε την επόμενη μέρα. Ο Epstein είχε διαλέξει 10 cover τραγούδια των Beatles από διάφορα κλαμπ. Τα "Σκαθάρια" επηρεασμένοι από μουσικούς όπως οι Buddy Holly και Chuck Berry ακούγονται πολύ αμερικάνικα, όπως όλα τα γκρουπ που ήθελαν να εντυπωσιάσουν εκείνη την εποχή. Το υλικό απέτυχε, όμως, να εντυπωσιάσει τον executive της Decca, Dick Rowe, ο οποίος είπε ότι τα συγκροτήματα με τις κιθάρες έχουν πεθάνει... Αντί για αυτούς η εταιρεία συμφώνησε με τους Tremeloes, που είχαν οντισιόν την ίδια μέρα.



Τα δέκα κομμάτια για τη 12-ιντσών κασέτα ήχου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Money (That’s What I Want), Like Dreamers Do, Take Good Care Of My Baby, Three Cool Cats, Love Of The Loved, Memphis και Crying Waiting Hoping. Ένα χειρόγραφο σημείωμα κολλημένο στο κάλυμμα για την ταινία απαριθμεί τα 10 τραγούδια και το μήκος τους. Υπάρχει επίσης μια φωτογραφία των Paul McCartney, John Lennon, George Harrison και Pete Best, που πήραν μαζί τους για την οντισιόν και θα είχε χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλο του άλμπουμ αν είχαν περάσει το δοκιμαστικό.


Ο Ted Owen από το γραφείο δημοπρασιών Fame δήλωσε ότι δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα. "Είναι εντελώς μοναδική και η ποιότητα του ήχου είναι πεντακάθαρη". Η κασέτα, αφού οι Beatles υπέγραψαν με την EMI, βρέθηκε στα χέρια ενός στελέχους της Capitol Records, ο οποίος της πούλησε στον τωρινό ιδιοκτήτη, έναν από τους κορυφαίους του Hard Rock Cafe για την προσωπική συλλογή του. 


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...