1.5.12

Για τη σημερινή μέρα




Σήμερα είναι Πρωτομαγιά, Εργατική Πρωτομαγιά και γι' αυτό την τιμούμε και δεν την γιορτάζουμε.
Η σημασία της επετείου με ξεπερνά ώστε να πω πολλά ή να ανεβάσω copy-paste ένα από τα χιλιάδες ιστορικά ντοκιμαντερίστικα αφιερώματα γι' αυτή τη μέρα. Και τι να πει πρωτοπείς για το Σικάγο, τη Θεσσαλονίκη του '36, την Καισαριανή; Και πώς να ξεχωρίσεις ποια Πρωτομαγιά και σε ποια χώρα σου δίνει την αφορμή για μνήμη και ελπίδα; Δεν γίνεται κατά τη γνώμη μου γιατί η Πρωτομαγιά ανήκει σε όλους τους βασανισμένους σε κάθε τόπο και πρέπει να τιμάται κάθε μέρα. 
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, μόνο να παραθέσω τα λόγια του Ένγκελς, όταν σαν σήμερα την Πρώτη Μάη του 1890 στο Λονδίνο έγραφε τον πρόλογο της γερμανικής έκδοσης του Μανιφέστου, για πρώτη φορά χωρίς τον Μαρξ στο πλευρό του:
«Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, το προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής επιθεωρεί τις δυνάμεις του, που για πρώτη φορά κινητοποιούνται σε μια στρατιά, κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο σκοπό: για το νομοθετικό καθορισμό της κανονικής οχτάωρης εργάσιμης ημέρας ... Και το θέαμα της σημερινής μέρας θα δείξει στους καπιταλιστές και στους γαιοκτήμονες όλων των χωρών ότι οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι σήμερα πραγματικά ενωμένοι. 
Ας ήταν ο Μαρξ πλάι μου να το 'βλεπε αυτό με τα ίδια του τα μάτια!».


Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμη...


 by a-kalyptos
 




Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...