22.9.12

Ανακυκλώστε το κινητό σας στο... ΑΤΜ της γειτονιάς!

Είναι η τελευταία λέξη στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων: ένα μηχάνημα που εξωτερικά μοιάζει με τα ATM των τραπεζών και στο οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει το τηλέφωνό του έναντι μετρητών. Η παλαιά συσκευή πωλείται σε όποιον δώσει τα περισσότερα χρήματα για να την αποκτήσει ή - εάν κανείς δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον- προωθείται σε κέντρα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων.



Σχεδόν 150 μηχανήματα EcoATM έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα σε εμπορικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλοι κερδίζουν: οι χρήστες στην ουσία πωλούν επί τόπου το κινητό τους και αυτό με τη σειρά του παίρνει «παράταση ζωής» στα χέρια κάποιου άλλου, αντί οι τοξικές ουσίες του να καταλήγουν σε κάποια χωματερή.

Η ιδέα για το EcoATM ανήκει στο μηχανικό και επιχειρηματία Μαρκ Μπόουλς. Όταν διάβασε ότι μόλις το 3% των κατοίκων του πλανήτη έχει ανακυκλώσει έστω και ένα κινητό τηλέφωνο, αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. «Πρώτα σκέφτηκα τη δική μου περίπτωση. Γιατί εγώ δεν ανακύκλωσα τη συσκευή μου;», λέει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα InnovationNewsDaily. «Δεν ήξερα πού θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο και δεν είχα κίνητρο να ανακυκλώσω.»

Το μηχάνημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαθέτει υπολογιστική όραση και τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει πάνω από 4.000 μοντέλα κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ. Στη συνέχεια, το EcoATM αξιολογεί την κατάσταση της συσκευής και ανάλογα εκτιμά την αξία του, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 250 δολάρια. Σύμφωνα με το NSF, το μηχάνημα αναγνωρίζει και κατηγοριοποιεί τα κινητά με 97,5% επιτυχία, όμως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί «μαθαίνουν» από τα λάθη, συνεπώς η μέθοδος αναμένεται να γίνει ακριβέστερη στο μέλλον.

Ο χρήστης που θα δώσει το κινητό του, έχει τρεις επιλογές: να πάρει μετρητά, να εξαργυρώσει στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου το ποσό που θα καθορίσει το μηχάνημα ή να δωρίσει τα χρήματα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

Πού πάνε όμως όλες οι συσκευές που «καταπίνει» καθημερινά το μηχάνημα; Σύμφωνα με τον Μπόουλς, η EcoATM έχει συμφωνίες με πολλές ιστοσελίδες δημοπρασιών για κινητά τηλέφωνα. Έτσι, τρεις στις τέσσερις συσκευές καταλήγουν σε νέο ιδιοκτήτη, ενώ το υπόλοιπο εν τέταρτο ανακυκλώνονται για τα μέταλλα και τα εξαρτήματά τους.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...