27.8.12

Ο a-kalyptos διακοπάρει αλλά ο Ντούσαν... συνεχίζει

Η 23η Αυγούστου θα μείνει για καιρό χαραγμένη στο μυαλό του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην αναμέτρηση με την Νιουκάστλ ο τεχνικός του Ατρόμητου συμπλήρωσε 130 ευρωπαϊκούς αγώνες στην καριέρα του και μπήκε στο Τοp-10 των προπονητών με τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων!


Ντεμπούτο πριν από 26 χρόνια

Η κατάκτηση του Κυπέλλου της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας από την Βελέζ, το 1986, ήταν η απαρχή για την μετέπειτα πορεία του Μπάγεβιτς στους πάγκους των ομάδων που εργάστηκε. Ο «Ντούσκο» πανηγύρισε με την ομάδα του την έξοδο στο κύπελλο κυπελλούχων της περιόδου 1986/1987, με τον πρώτο ευρωπαϊκό του αγώνα να είναι αυτός με την ουγγρική Βάσας, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1986.

Η Βελέζ πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε από τη Λέφσκι (τότε Βίτοσα) Σόφιας.

Από τότε ο Μπάγεβιτς συνεχίζει να είναι πάντα στο προσκήνιο εντός και εκτός συνόρων. Τα περισσότερα παιχνίδια τα έδωσε όντας στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες τις κατέγραψε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν ο ΠΑΟΚ, η Βέλεζ, ο Άρης, ο Ερυθρός Αστέρας και τώρα ο Ατρόμητος.

Η ομάδα του Περιστερίου έγινε η 7η ομάδα που κοουτσάρει ο «Πρίγκιπας» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί στην Ευρώπη στον πάγκο πέντε διαφορετικών συλλόγων.

Η πιο μεγάλη πορεία του Μπάγεβιτς στην Ευρώπη ήταν αυτή με τον Ολυμπιακό, την περίοδο 1998/1999, όταν οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μία ανάσα από τους τέσσερις, αλλά…ο αέρας και ο Αντόνιο Κόντε…χάλασαν το πάρτι στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ιστορικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994, με τον Μπάγεβιτς στο τιμόνι της Ένωσης.

Ο «Ντούσκο» επέστρεψε στα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από 23 μήνες (17 Σεπτεμβρίου 2010). Τότε είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στη νίκη με 3-1 επί της Χάιντουκ Σπλιτ στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Στη 10η θέση της λίστας

Ο Μπάγεβιτς ξεπέρασε πλέον τον Ράφα Μπενίτεθ στην κατάταξη και μπήκε στην κορυφαία 10άδα, με μεγάλα ονόματα από πάνω του, όπως οι Φέργκιουσον (266 αγώνες), Τραπατόνι (203) και Βενγκέρ (198).

Έχει καθίσει στους πάγκους για τις εξής ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ 68 παιχνίδια

UEFA/Γιουρόπα Λιγκ 53 παιχνίδια

Κυπελλούχων 8 παιχνίδια

Οι ομάδες που συνεργάστηκε:

ΑΕΚ 61

Ολυμπιακός 36

ΠΑΟΚ 12

Βέλεζ 8

Άρης 6

Ερ. Αστέρας 6

Στο σύνολο έχει 45 νίκες, 35 ισοπαλίες και 49 ήττες.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...