21.7.13

Το 2014 ξεκινούν τα δρομολόγια των υδροπλάνων στο Ιόνιο

Τα πρώτα υδατοδρόμια κατασκευάζονται ήδη σε Κέρκυρα, Παξούς, Οθωνούς και Ερεικούσες. θα λειτουργήσουν για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. 

Παράλληλα όμως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις για την κατασκευή και άλλων υδατοδρομίων σε Πειραιά, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργοσαρωνικό, Σποράδες και αλλού.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα υδροπλάνα να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες με φθηνά εισιτήρια και τακτικές πτήσεις, ώστε να καλυφθεί το κενό της εσωτερικής αεροπορικής αγοράς η οποία καταγράφει απώλειες πάνω από 45% την τελευταία τετραετία.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο Ελληνικές εταιρείες αποφάσισαν τη δημιουργία μιας ισχυρής εταιρείας η οποία έχει ως στόχο την λειτουργία υδατοδρομίων σε ολόκληρη την νησιωτική χώρα.

Πρόκειται για την ελληνική αεροπορική εταιρεία "Κ2 Smart Jets", που λειτουργεί από το 2007 και ειδικεύεται στις πτήσεις VIP με έδρα το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Τώρα, προχώρησε στην εξαγορά του 50% της εταιρείας "Ελληνικά Υδατοδρόμια".

Η "Ελληνικά Υδατοδρόμια", μετά την ψήφιση του σχετικού νέου νόμου, έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υδατοδρομίων( Κέρκυρας, Παξών, Οθωνών, Ερείκουσας ) για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή και άλλων υδατοδρομίων σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργοσαρωνικός, Σποράδες κ.λ.π.

Συγχρόνως, άλλα στελέχη της "Κ2 Smart Jets", βρίσκονται σε προχωρημένο, όπως γίνεται γνωστό, στάδιο διαπραγματεύσεων με την κατασκευαστική εταιρεία "Viking Air" στον Καναδά για την παραγγελία των πρώτων δύο ελληνικών υδροπλάνων τύπου Twin-Otter DHC-6-400, αξίας 12 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και οψιόν αγοράς άλλων τεσσάρων αεροσκαφών του ιδίου τύπου.

Τα πρώτα δύο υδροπλάνα αναμένεται να παραδοθούν το 2015.

Συμφωνία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (Ο.Λ.ΠΑ Α.Ε) για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Πάτρας συνήψε η εταιρεία "Ελληνικά Υδατοδρόμια". Παράλληλα η εταιρεία θα δηλώσει συμμετοχή και στο διαγωνισμό που αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τον ΟΛΠ για την κατασκευή υδατοδρομίου στον Πειραιά.

Επίσης, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων νησιών του Ιονίου και στελεχών της "Ελληνικά Υδατοδρόμια", αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναδειοδότησης -πέραν των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών- και των υδατοδρομίων που λειτουργούσαν έως το 2008 στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» θα βρεθούν στην Καβάλα, καθώς η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καβάλας, ενώ θετικά απάντησε και ο δήμος Αλμυρού στη Μαγνησία στην πρόταση για δημιουργία υδατοδρομίου, αλλά και στην υλοποίηση σειράς παράλληλων επενδύσεων για να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για υδατοδρόμιο στο λιμάνι του Βόλου και πρόσφατα έγινε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Βόλου, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και της "Ελληνικά Υδατοδρόμια".

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία του κεντρικού υδατοδρομίου στον Πειραιά αναμένεται να προχωρήσει σύντομα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Η απόφαση για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην περιοχή της Ακτής Βασιλειάδη έχει ληφθεί και απομένει η τυπική έγκριση του διοικητικού συμβούλιου του Οργανισμού. Η δημιουργία του υδατοδρομίου θα προχωρήσει με διαγωνισμό, και όχι με ανάθεση όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι είναι μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία του κεντρικού υδατοδρομίου της χώρας.

Τέλος, στην απόκτηση υδροπλάνου το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για νοσοκομειακές μετακινήσεις των κατοίκων της Μήλου και των υπολοίπων νησιών των δυτικών Κυκλάδων, προχωρά ο δήμος Μήλου. Υλοποιώντας τη σημαντικότατη πρωτοβουλία του δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη να αποκτηθεί υδροπλάνο, ο δήμος αποφάσισε να αναθέσει στην εταιρεία "Κ2 Smart Jets" τη διερεύνηση της αγοράς για την επιλογή κατάλληλα διαμορφωμένου υδροπλάνου, για ιατρικές υπηρεσίες.

Η "Κ2 Smart Jets", κατέχοντας Άδεια Κοινοτικού Αερομεταφορέα, θα αναλάβει και τη λειτουργία- συντήρηση του υδροπλάνου, το οποίο, καθώς θα είναι ενταγμένο στην αεροπορική εταιρεία, θα πληροί και τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας που απαιτεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...