29.10.12

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - O τυφώνας «Φρανκενστάιν» απειλεί 50 εκατ. ανθρώπους

Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές περιμένουν οι αμερικανικές αρχές από το χτύπημα του τυφώνα Σάντι, οι άνεμοι του οποίου θα σαρώσουν κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες άνω των 120 χιλιομέτρων

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας-τέρας Σάντι αναμένεται να σαρώσει σήμερα με ανέμους άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα τις πολιτείες της Νέας Αγγλίας τη μία μετά την άλλη προξενώντας πλημμύρες και καταστροφές.

Οι αρχές έχουν λάβει ήδη ακραία μέτρα προστασίας, καθώς ο τυφώνας αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί από χθες η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ και η Πενσιλβάνια. Παρόμοια απόφαση έλαβαν οι αρχές της Βιρτζίνια και κάποιων κομητειών της Βόρειας Καρολίνας λίγο νοτιότερα, από όπου θα ξεκινήσει την επέλασή του ο τυφώνας.

Οι κάτοικοι σε πολλές πολιτείες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σχημάτισαν ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα, για να αγοράσουν προμήθειες και ό,τι άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, από χθες ήδη είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 700 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και διεθνείς) και υπολογιζόταν ότι σήμερα οι ακυρώσεις θα φτάσουν τις 2.500.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο και ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, έδωσαν από χθες εντολή για εκκένωση παράκτιων περιοχών της Νέας Υόρκης από περίπου 375.000 κατοίκους, ενώ ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και οι πλαζ και δεν θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς. Επίσης φόβοι εκφράζονται για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το γεγονός ότι ο Σάντι θα χτυπήσει τη Νέα Υόρκη με Πανσέληνο και παλίρροια, αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών, αφού σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα κύματα που θα σηκωθούν αναμένεται να φτάσουν τα 3-4 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό. Το μόνο που θα λειτουργήσει φυσιολογικά σήμερα στη Νέα Υόρκη είναι το χρηματιστήριο, αφού, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα σταματήσουν οι συναλλαγές.

Ο τυφώνας Σάντι που έχει πάρει το προσωνύμιο «Φρανκενστάιν» εξαιτίας του μεγέθους του και του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε (ρεύμα από τον Αρκτικό κύκλο εγκλώβισε εντός του μια τροπική καταιγίδα), έπληξε και τη φυσιολογική ροή της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους για αυτές τις μέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βιρτζίνια σήμερα και αύριο θα ταξίδευε στο Κολοράντο, όμως τελικά ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του τυφώνα από την Ουάσιγκτον. Ο Μιτ Ρόμνεϊ από τη πλευρά του ακύρωσε, χθες, προεκλογική του εμφάνιση στη Βιρτζίνια και κατευθύνθηκε προς το Οχάιο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τυφώνας Σάντι στο πέρασμά του από την Καραϊβική προκάλεσε τον θάνατο 66 ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...