27.10.12

10 βασικά κομμάτια για να χτίσεις γκαρνταρόμπα

Ξέχνα για λίγο τις τάσεις της σεζόν, τις στιλιστικές προτάσεις και τα outfits της μιας φοράς. Χωρίς τα παρακάτω μέσα στη ντουλάπα σου, έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι γυμνός.


Σύμφωνοι, κάθε άντρας έχει διαφορετικό στιλ από τον διπλανό του, εδώ όμως θα σταθούμε μόνο στην πυρήνα της γκαρνταρόμπας, σε ένα στιλιστικό οπλοστάσιο που λίγο – πολύ τους καλύπτει όλους. Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρεις ούτε το polo shirt (πολύ «φλώρικο» για κάποιους), ούτε το δερμάτινο τζάκετ (πολύ ροκ για κάποιους άλλους). Και τα δύο εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία “Basics”, αλλά δεν είναι και στα εκ των ων ουκ άνευ. Η λίστα που ακολουθεί είναι αυστηρή, περιεκτική και μοιάζει κάπως με τη βάση κάθε αρχιτεκτονήματος: Εσένα μπορεί να αρέσουν τα νεοκλασικά, σε κάποιον άλλο τα βιομηχανικά κτίρια, όλα, όμως, για να σταθούν χρειάζονται θεμέλια. 


10 διαχρονικά κομμάτια 
που κάθε άντρας πρέπει να έχει στη γκαρνταρόμπα του


1. Τζιν παντελόνι

Θα τραβούσαν τα γεμάτα μπριγιαντίνη μαλλιά τους οι Mad Men αν ήξεραν πως, σε μια λίστα με την λέξη “διαχρονικά” στον τίτλο της, φιγουράρει πρώτο πρώτο αυτό το ευτελές εργατικό παντελόνι. Οι καιροί όμως άλλαξαν και, όπως ξέρεις και εσύ πολύ καλά, χωρίς ένα καλής εφαρμογής τζιν σε κλασικό μπλε χρώμα δεν πας πουθενά (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Φρόντισε να μην είναι ταλαιπωρημένο/σκισμένο/ με τρουκς/ τεράστιο εμφανές λογότυπο στα οπίσθια, για να μπορείς να το φοράς παντού και πάντοτε. Ας μη σταθούμε άλλο όμως εδώ, διότι οι πιθανότητες να μην το έχεις ήδη στην γκαρνταρόμπα σου είναι περίπου ίσες με εκείνες του να σηκώσει φέτος το Κύπελλο ο Βουκεφάλας Λάρισας. Πάμε παρακάτω.


2. Σκουρόχρωμο κοστούμι

Όσο casual και αν είναι το στιλ σου, όσο και αν η δουλειά σου δεν το απαιτεί, ένα κοστούμι αργά η γρήγορα θα σου φανεί χρήσιμο. Μη διαλέξεις μαύρο - εκτός αν στην ατζέντα σου έχεις συχνά κηδείες και black tie events. Προτίμησε το πιο ευέλικτο γκρι σκούρο, που πάει με την ίδια άνεση στο γραφείο, στο επαγγελματικό ραντεβού, σε γάμους και βαφτίσια ή το navy μπλε, που δείχνει πιο νεανικό και σου αφήνει επιλογές για στιλιστικά παιχνίδια με γραβάτες, πουκάμισα και άλλα δευτερεύοντα. Αν μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα για να αγοράσεις ή να ράψεις ένα καλής ποιότητας κοστούμι, αξίζει τον κόπο να το κάνεις. Διότι αν το αγοράσεις για μια φορά σωστά, θα το έχεις για μια ζωή.


3. Μονόχρωμα t-shirts

Σε τέτοιες παρόμοιες λίστες που έχουν κατά καιρούς γραφτεί, συνήθως θα δεις να αναφέρονται συγκεκριμένα τα λευκά t-shirts και όχι γενικώς τα μονόχρωμα. Καθώς αυτή η στήλη είναι δημοκρατική όμως, δεν θέλουμε να σου βάλουμε τέτοιους περιορισμούς. Το λευκό είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των t-shirt, εσένα όμως μπορεί να μη σου αρέσει το άσπρο. Μπορεί να είσαι dark τύπος και αντί για τα λευκά, να έχεις μια έφεση στα μαύρα. Κανένα πρόβλημα. Αρκεί να είναι πάντα καθαρά και σε σωστό νούμερο, ώστε να μη σε στενεύουν, αλλά να μη σε καταπίνουν κιόλας. Καλές επιλογές επίσης το γκρι, το μπλε σκούρο και το χακί.


4. Βραδινό λευκό πουκάμισο

Πως ακριβώς περιμένεις να φορέσεις το προαναφερθέν κοστούμι αν δεν έχεις το κατάλληλο, κλασικό και κατά προτίμηση λευκό πουκάμισο να το συνδυάσεις; Από μαλακό βαμβάκι ή με σύνθεση βαμβάκι – μετάξι, θα το αναγνωρίσεις συνήθως από τους γιακάδες που δεν έχουν κουμπιά, το στήθος που δεν έχει τσέπες και τις μανσέτες που παίρνουν μανικετόκουμπα. Είναι εκείνο που, στη ντουλάπα ενός gentleman εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα – μετά τις κάλτσες και τα εσώρουχά του.


5. Καλής ποιότητας πουλόβερ

Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τότε που λέγαμε για τα καλύτερα πουλόβερ της φετινής σεζόν, καθώς επίσης πρόσφατα μιλούσαμε και για τα χρώματα που αξίζει φέτος να ενσωματώσεις στη ντουλάπα σου. Ξέχασέ τα όλα αυτά. Όταν μιλάμε για “το βασικό πουλόβερ”, γκρι, μαύρο, μπλε και καμιλό είναι τα χρώματα που κερδίζουν σε βάθος χρόνου όλα τα άλλα και τα οποία αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από μια καλή σύσταση, όπως 100% μαλλί, merino wool ή το ασυναγώνιστα μαλακό και ζεστό κασμίρι. 


6. Κομψά sneakers

Μπορεί να προτιμάς τα πιο χοντροκομμένα αθλητικά παπούτσια για τις βόλτες σου στο πάρκο ή desert boots για τις περιπλανήσεις σου στην πόλη. Δεν έχει και τόσο σημασία, καθώς εδώ μιλάμε για ένα ζευγάρι που θεωρητικά μπορεί να υποκαταστήσει όλα τα άλλα ζευγάρια σε κάθε ανεπίσημη περίσταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή χρώματος, διότι παρότι εκθειάσαμε τα χρωματιστά sneakers, όταν μιλάμε για κομμάτια – πασπαρτού θέλεις κάτι κλασικό και ευέλικτο, όπως το λευκό, off-white, γκρι ή μαύρο. Θυμήσου να τα καθαρίζεις ενίοτε, καθώς έχουν μια τάση να μυρίζουν άσχημα, προτίμησε να αποφύγεις τον παρωχημένο συνδυασμό με κοστούμι και κατά τ’ άλλα keep walking.


7. Καθημερινό blazer

Το sports jacket ή μπλέιζερ ή όπως-θες-πες-το μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μια συντηρητική επιλογή, στην πραγματικότητα όμως ενσωματώνεται άριστα σε οποιοδήποτε στιλιστικό περιβάλλον θέλεις εσύ να το εντάξεις - σε κλασικά, μοντέρνα, casual ή formal σύνολα, με τζιν και t-shirt για κάθε μέρα, με πουκάμισο και υφασμάτινο παντελόνι για πιο επίσημες περιστάσεις. Το κλασικό μπλε δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ, το τουίντ κάνει κάθε σύνολο αμέσως ενδιαφέρον (αλλά προσφέρεται μόνο για χειμώνα), το γκρι και οι παραλλαγές του καρό είναι προτιμότερες αν αγαπάς το σοβαρό αντρικό ντύσιμο.


8. Casual πουκάμισο

Αν θεωρείς πως το λευκό πουκάμισο που αναφέραμε παραπάνω καλύπτει όλες τις περιστάσεις, έχεις μια εσφαλμένη αντίληψη για το ντύσιμο ανάλογα με τις περιστάσεις, την οποία καλείσαι να αναθεωρήσεις τώρα. Το πουκάμισο του κοστουμιού δεν έχει καμία σχέση με το cool, χαλαρό, καθημερινό oxford shirt, το οποίο είναι συνήθως από πιο βαρύ, σκληρό βαμβάκι, έχει κουμπιά στο γιακά, πιθανόν και τσέπη στο στήθος και φοριέται άνετα όλη μέρα, κλειστό ή ανοιχτό πάνω από t-shirt, με τζιν, πουλόβερ και chinos. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στο γραφείο, σε πρώτα ραντεβού, βραδινές εξόδους, θέατρα, εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις με γονείς και πολλές άλλες περιστάσεις όπου ένα σκέτο t-shirt απλά δεν είναι αρκετά καλό. 


9. Επίσημα παπούτσια

Αν είσαι μικρός ίσως δεν τα έχεις ακόμα ανάγκη, ωστόσο η ώρα αυτή δεν θα αργήσει. Όταν έρθει φρόντισε να είναι από δέρμα και κατά προτίμηση σε καφέ χρώμα, που, όταν μιλάμε για παπούτσια, χαρτοφύλακες και αξεσουάρ, θα έχεις ίσως διαπιστώσει και εσύ πως αυτό το χρώμα αποπνέει περισσότερο κύρος και είναι πιο ευέλικτο από το μαύρο. Φρόντισε η μύτη να είναι στρογγυλεμένη και όχι τετραγωνισμένη, το σχέδιο κλασικό ώστε να σε εξυπηρετεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιστάσεις και μην τα κρύψεις στο βάθος της παπουτσοθήκης σου: δείχνουν υπέροχα όχι μόνο με κοστούμι αλλά ακόμη και με σκέτο τζιν, t-shirt και πουλόβερ. 


10. Μπεζ παντελόνι

Έχουμε επαινέσει στο παρελθόν τη χρηστικότητα του κλασικού μπεζ khaki, την ευκολία με την οποία αντικαθιστά το τζιν και σε κάνει να δείχνεις αμέσως πιο καλοντυμένος και συγχρόνως πιο άνετος. Φοριέται στην πόλη, στην εκδρομή, στα ταξίδια, στη δουλειά, σε καλέσματα που δεν θες να εμφανιστείς με τζιν, σε βγάζει καλοκαίρια και χειμώνες και ταιριάζει ιδανικά με όλα τα προαναφερθέντα ρούχα. Μήπως να ξεκινήσεις να ψωνίζεις αυτή τη λίστα από κάτω προς τα πάνω;





ΥΓ: Τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα, μπορείς να τα βρεις εδώ


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...