23.12.12

Γιατί ο τάρανδος του Άη Βασίλη έχει κόκκινη μύτη;

Ερευνητές από την Ολλανδία και τη Νορβηγία έδωσαν μια πειστική απάντηση στις απορίες για το έντονο κόκκινο χρώμα της μύτης του ταράνδου του Άγιου Βασίλη, Ρούντολφ.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στη χριστογεννιάτικη έκδοση της επιθεώρησης British Medical Journal αποφαίνεται ότι οι μύτες των ταράνδων έχουν 25% περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από τις ανθρώπινες.

Οι ερευνητές μελέτησαν με μικροσκόπιο χειρός τη ρινική κοιλότητα έξι ανθρώπων και δύο ταράνδων.

Τα μικροσκοπικά αγγεία επιτρέπουν στον κοκκινομύτη Ρούντολφ να προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος αποβάλλοντας θερμότητα, καθώς οι τάρανδοι όταν τρέχουν δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες.

Αυξημένη ήταν επίσης η πυκνότητα των αδένων που παράγουν ρινική βλέννα, η οποία «βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου ρινικού κλίματος στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες».

Κοινώς η μύτη του ταράνδου Rangifer tarandus του επιτρέπει να επιβιώνει στις παγωμένες συνθήκες που επικρατούν στη Λαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μοιράσει δώρα σε 100 εκατ. σπίτια ο Άγιος Βασίλης, ο Ρούντολφ θα έπρεπε να ταξιδέψει με ταχύτητα 1040 χλμ/ώρα.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...