13.12.12

Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα παρά το "επιτυχημένο" buyback



Το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 128% του ΑΕΠ το 2020, -επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με το 126,6% που ήλπιζαν οι πιστωτές- παρά το γεγονός ότι κρίνεται επιτυχημένο, αναφέρει έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Dow Jones Newswires.

Το πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποσύρει 31,9 δισ. ευρώ του χρέους της μέσω της επαναγοράς ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές στη μέση τιμή του 33,8% της ονομαστικής αξίας, θα ελαφρύνει το φορτίο του χρέους κατά 9,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 10,6% του ΑΕΠ. 

Στο έγγραφο σημειώνεται πως θα χρειαστούν "πρόσθετα έκτακτα μέτρα" για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ το 2022, στόχοι που συμφωνήθηκαν κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ένας τρόπος να σημειωθεί πρόοδος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι μια νέα επαναγορά, αυτή των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του Μαρτίου. Οι πιστωτές αυτοί εκτιμάται ότι διακρατούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρά την μικρή απόκλιση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς από τους στόχους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν αύριο το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έχει δώσει ήδη την έγκρισή της.

Το έγγραφο εξηγεί επίσης πώς το σύνολο της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα έως το Μάρτιο του 2013. Μετά την απελευθέρωση των 34,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα λάβει 9,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και άλλα 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...