5.7.13

Στη Βουλή το ν/σ για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση

To νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, η οποία καταργήθηκε με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η νέα ανώνυμη εταιρεία για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση φέρει το όνομα ΝΕΡΙΤ ΑΕ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση), θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα εποπτεύεται από το κράτος.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.
Οι εκπομπές της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα περιλαμβάνουν ποικίλα προγράμματα που θα μεταδίδουν με αντικειμενικότητα και πληρότητα τις ειδήσεις, θα διασφαλίζουν την πολυφωνική ανταλλαγή απόψεων με κάλυψη όλων των πολιτικών ρευμάτων και φορέων σκέψης, θα επιδιώκουν την κοινωνική συνοχή, θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, θα προβάλουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, θα διαφυλάσσουν την ποιότητα της ελληνικής γλώσσας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές των προσώπων με προβλήματα ακοής και όρασης.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου το Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο είναι δεκαετές, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ

Πόροι της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα είναι τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή.

Η κυβέρνηση ανασύρει το νομοσχέδιο Αλιβιζάτου, που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, για να καλύψει την εκτροπή που προκάλεσε η πραξικοπηματική και σοκαριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σε ανακοίνωσή τους για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Όπως επισημαίνουν, την ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή με την υπογραφή επτά υπουργών το σχέδιο νόμου για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση», ωστόσο από τη λίστα των υπογραφών λείπει η υπογραφή του πλέον υπεύθυνου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

Το «μαύρο» που παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν διασκεδάζεται με εντυπώσεις θεσμικών παρεμβάσεων, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι και τονίζουν πως κακέκτυπα λύσεων δεν απαντούν στη διεθνή κατακραυγή και τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας.

Μοναδικό νέο στοιχείο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, συνεχίζουν, είναι η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων, στην οποία αιτιολογούνται «οι αμαρτίες» της ΕΡΤ: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα».

«Ούτε λέξη ασφαλώς για τη νέα μαύρη τρύπα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό το λουκέτο στην ΕΡΤ», καταλήγουν.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...