8.6.13

Σαρωτικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων χρηστών Διαδικτύου στις ΗΠΑ

Μετά την αποκάλυψη του βρετανικού Guardian για αποστολή στοιχείων από την Verizon στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η Washington Post έρχεται να φέρει στο φως το πρόγραμμα PRISM που υποστηρίζει πως δίνει άμεση πρόσβαση στις αρχές των ΗΠΑ σε στοιχεία χρηστών των δημοφιλέστερων διαδικτυακών εταιρειών. Αρνήθηκαν η μία μετά την άλλη Google, Facebook, Yahoo και Apple πως δίνουν «άμεση πρόσβαση» στα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών.
 
H Washington Post υποστηρίζει πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το FBI έχουν άμεση πρόσβαση στους διακομιστές εννέα «κολοσσών» του διαδικτύου -και κατ' επέκταση στα στοιχεία των χρηστών τους. Πρόκειται, υποστηρίζει η εφημερίδα, για τις Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και την Apple.
 
Με το πρόγραμμα, το οποίο περιγράφεται ως PRISM σε άκρως απόρρητο έγγραφο γνώση του οποίου επικαλείται η Washington Post, υποστηρίζεται πως οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, αρχεία και στοιχεία σύνδεσης που επιτρέπουν τον εντοπισμό ξένων στόχων.
 
Οι αναφορές στα ΜΜΕ για το πρόγραμμα ήρθαν λίγες ώρες μετά την υπόθεση της Verizon, τις οποίες αργότερα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Λευκός Οίκος. Εκείνο το δημοσίευμα υποστήριζε πως η NSA έχει πρόσβαση σε όλα τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνιών (όχι του περιεχομένου) των πελατών της Verizon.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, επιβεβαίωσε εμμέσως τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα λέγοντας ότι δεν θα συζητήσει απόρρητες πληροφορίες. Ο Διευθυντής Μυστικών Υπηρεσιών (χαρτοφυλάκιο στην αμερικανική κυβέρνηση) Τζέιμς Κλάπερ χαρακτήρισε «καταδικαστέα» τη δημοσίευση της υπόθεσης, λέγοντας πως αποχαρακτηρίζονται ορισμένες πλευρές του προγράμματος ώστε να γνωρίζουν οι Αμερικανοί τα όριά του.
 
Λέγοντας πως τα δημοσιεύματα περιείχαν ανακρίβειες, ο Κλάπερ υπογράμμισε πως η πρόσβαση στα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνιών δίνεται μόνο όταν υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» που στηρίζονται από γεγονότα.
 
Αρνούνται οι εταιρείες πως δίνουν «άμεση πρόσβαση»
 
Μεγάλες εταιρείες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της Washington Post για το PRISM έσπευσαν να διαψεύσουν πως παρέχουν «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων τους.
 
Η Google, η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
 
Από την πλευρά της η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».
 
Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο».
 
Παρομοίως, ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακουστά το PRISM. Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή». Ερωτηθείς εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...