Κολοσσιαία πετρελαϊκή συμφωνία υπέγραψαν την Παρασκευή η Ρωσία και η Κίνα, καθώς το Κρεμλίνο στρέφει το ενεργειακό ενδιαφέρον του προς την Ασία, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραδέχεται ότι η εποχή των μεγάλων εσόδων από το πετρέλαιο έχει «παρέλθει», εξαίροντας την ανάγκη για επενδύσεις.
Η ρωσική Rosneft συμφώνησε να διπλασιάσει την προσφορά πετρελαίου της στην Κίνα την προσεχή 25ετία, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 270 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο. Θα ακολουθήσει επίσης συμφωνία από τη Novatek, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, με την κινεζική Sinopec για την εξαγορά μεριδίου στο κοίτασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου της αξίας 20 δισ. δολαρίων στη ρωσική χερσόνησο Γιαμάλ.
Οι δύο αυτές συμφωνίες σηματοδοτούν τη στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη «διψασμένη» για ενέργεια κινεζική αγορά, την ώρα που η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει στάσιμη και οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Ο Ιγκορ Σέσιν, πρόεδρος της Rosneft, δήλωσε ότι η εταιρεία του που ελέγχεται από το κράτος θα προμηθεύσει την Κίνα με 365 εκατ. τόνους πετρελαίου, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία προμηθεύει 15 εκατ. τόνους πετρελαίου στην Κίνα μέσω του αγωγού της East Siberia Pacific Ocean που άρχισε να λειτουργεί το 2009, μέρος από την ετήσια παραγωγή της που φθάνει τα 518 εκατ. τόνους.
Ρωσία: Τα λάφυρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επισκίασαν το Οικονομικό Φόρουμ
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισε τις ενεργειακές συμφωνίες και εξήγγειλε μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές για την αναζωογόνηση της ρωσικής οικονομίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί από πέρυσι. Σε ομιλία του στο International Economic Forum, στην Αγ. Πετρούπολη, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 450 δισ. ρούβλια (10,3 δισ. ευρώ) σε μεγάλα προγράμματα υποδομών, όπως υπερσιβηρικό σιδηροδρομικό δίκτυο και η κατασκευή γραμμής ταχείας σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην κεντρική Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι η εποχή των υψηλών εσόδων από τις ενεργειακές εξαγωγές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και η χώρα δεν έχει κάποιο «μαγικό ραβδί» για να αντικαταστήσει αυτές τις προσόδους. Για το λόγο αυτό υποσχέθηκε την έναρξη σταδιακών αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα γίνει μόνο εάν εξασφαλίζονται επωφελείς και δίκαιες τιμές.
«Κίνδυνος»
Η ρωσική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα, αν και οι κυβερνητικές προσπάθειες να τονώσουν τη ζήτηση δεν θα επιτύχουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προειδοποίησε χθες ο πρώτος τη τάξει γενικός διευθυντής τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντέιβιντ Λίπτον. Ζητώντας βελτίωση των συνθηκών για επιχειρείν και επενδύσεις, ο κ. Λίπτον προειδοποίησε ότι τα μέτρα στήριξης μπορεί να τονώσουν την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και να ωθήσουν σε άνοδο τον πληθωρισμό.
Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)