16.4.13

Πριν τις 20 Μαΐου η δόση των 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Μέχρι τις 20 Μαΐου αναμένεται να έχει εκταμιευτεί η δόση των 6 δισ. ευρώ από το δάνειο προς την Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δισ. ευρώ. 

Η Κομισιόν πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής της στη δόση του δανείου στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Μαΐου.

Στις 20 Μαΐου λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Τα 2,8 δισ. ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου. 

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως στο σκέλος των τιμών) και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις στους τρεις συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων. 

Για το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων. Συμπλήρωσε ότι όλοι γνωρίζουν πως το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...