Ψάχνοντας για τα καλύτερα γλυκά με σοκολάτα στην πόλη ανακαλύψαμε νέους πειρασμούς και θυμηθήκαμε σταθερές αξίες, ικανές να στηρίξουν το ηθικό κάθε chocomaniac όποτε χρειαστεί...
Είναι ικανοί να βρεθούν στην άλλη άκρη της πόλης για ένα σοκολατένιο γλυκό. Διαθέτουν αντένες εντοπισμού σοκολάτας και τους χαρακτηρίζουν chocomaniacs -κανένα άλλο γλυκό δεν έχει "maniacs"…Πρόκειται για φυλή ή είμαστε όλοι, λίγο πολύ, αγκιστρωμένοι από τη σοκολάτα και δεν αντιστεκόμαστε στο αγαπημένο μας γλυκό, είτε είναι το σπιτικό μωσαϊκό της μαμάς είτε μια περίτεχνη mousse 3 σοκολάτες; Η σοκολάτα είναι μια πολύτιμη ανακάλυψη. Και δεν μεταμορφώνεται εύκολα σε γλυκό. Μια ολόκληρη τεχνική κρύβεται πίσω από τα πετυχημένα σοκολατογλυκά και ο chocolatier είναι ειδικότητα στη ζαχαροπλαστική. Η πρώτη ύλη βέβαια είναι το παν και ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ζαχαροπλάστες δίνουν μεγάλη βάση σ' αυτήν. Στην πόλη μας μπορείς πια να βρεις εξαιρετικά σοκολατένια γλυκά από επώνυμες σοκολάτες ενώ οι "σοκολατογωνιές" πληθύνονται. Το γλυκό ρεπορτάζ μας θα σας οδηγήσει σε νέες αγάπες και θα σας θυμίσει κλασικές αξίες.
Au delicieux
Μερικά από τα γλυκά αυτού του ιστορικού ζαχαροπλαστείου, που έχει αφήσει εποχή από το 1921 που άνοιξε, είναι τόσο επιτυχημένα που επιβιώνουν πολλές δεκαετίες και αρκετούς ιδιοκτήτες μετά. Ενα από τα πιο διάσημα είναι η τούρτα "καρέ σοκολάτας", που πρωτοβγήκε το 1973, ένα γλυκό όλο σοκολάτα, σοκολατένιο παντεσπάνι και ξύσμα σοκολάτας επάνω (υπάρχει και σε ατομικό γλυκό). Η εξαιρετική ισορροπία της την κάνει διαχρονική και κλασική. Η τούρτα day and night γίνεται με μαύρη και λευκή σοκολάτα. Η bitter σοκολάτα έχει κρέμα all chocolate, με παντεσπάνι μόνο στη βάση της. Πολύ καλή και η τάρτα σοκολάτας. Σε όλα χρησιμοποιούν σοκολάτα Valrhona.
Fresh
Μπορεί τα καταστημάτα να είναι πολλά, η γεύση και η ποιότητα όμως αγγίζουν υψηλά στάνταρ. Τα σοκολατένια γλυκά τους γίνονται με Valrhona. Εδώ φτιάχνουν την αναγνωρίσιμη πλέον μους σοκολάτας γάλακτος με ξύσμα σοκολάτας, στο μεγάλο τετράγωνο μπολ, την τούρτα μους σοκολάτας με φρέσκες φράουλες, μπλούμπερις και βατόμουρα, την τάρτα σοκολάτας gianduja καλυμμένη με μαύρη σοκολάτα, τη σοκολατίνα γάλακτος με διπλή στρώση παντεσπάνι και γλάσο σοκολάτας, τη bitter σοκολάτα με πλούσια υφή, και μια εξαιρετική τάρτα μαύρης σοκολάτας. Τα τρουφάκια με τη βελούδινη υφή, όπου η πικρή σοκολάτα συναντά το μαύρο ρούμι σ' ένα απολαυστικό πάντρεμα, είναι από τα καλύτερα της πόλης.
Le Votre Piree
Εδώ έρχεσαι για τα μοναδικά σοκολατάκια και τις σοκολάτες, που συνδυάζουν τις αδυναμίες και τη φαντασία του ιδιοκτήτη, Στέφανου Διαμαντόπουλου. Λάτρης και γνώστης της σοκολάτας, δεν σταματά πουθενά. Στις σοκολάτες του φυλακίζει πολλά αλκοόλ, αρωματικά και προιόντα της ελληνικής γης και σχεδόν ότι προιόν φανταστείτε: από αγουρέλαιο μέχρι πιπεριές χαμπανέρος! Σοκολατάκια με Μαυράθηρο Ρούσου, με Βινσάντο Σιγάλα, με μαλαγουζιά Παπαγιαννάκου, με ρακί από τη Σητεία. Σοκολατάκια με σουμάδα από την Ανδρο, με μέλι Κυθήρων, με κάρδαμο, με μαστίχα Χίου, σοκολάτες με ροζ πιπέρι, με άγρια κράνα, με λίτσι και τριαντάφυλλο. Σοκολάτες με τριαντάφυλλα, με βιολέτες, με γιασεμί, με γύρη λουλουδιών! Σοκολατάκια με τα ελιξίρια Βαϊμάκη: πιπέρι και κάρδαμο, δυόσμο και μέντα, κανελογαρύφαλα. Και τα παράξενα: σοκολατάκια με παλαιωμένο ξίδι, με…σπανακόπιτα, με χωριάτικη σαλάτα, με τυρί μετσοβόνε, με μαύρο αλάτι, με 18 βότανα. Και, ναι, δεν είναι όλα…
Nouvelle Patisserie
Η τούρτα Royal Chocolate είναι η ναυαρχίδα των γλυκών του ζαχαροπλαστείου του Φαλήρου, με φίλους από όλη την Αθήνα. Ενα γλυκό-υπερπαραγωγή σοκολάτας, με πλούσια, βελούδινη μους σοκολάτας στη γέμιση και ρολά φύλλων σοκολάτας από πάνω. Συνήθως τη φτιάχνουν με Valrhona. Η bitter chocοlate, πάλι, έχει πυκνή κρέμα και ρούμι, για πιό δυνατά γούστα. Η chocolate cookies έχει σοκολάτα, κίτρινη κρέμα με μπισκότα, είναι καλυμμένη με ολόκληρα μπισκότα τύπου oreo και ξυπνά μνήμες. Πλούσιες γεύσεις, καλή τεχνική και υλικά χαρακτηρίζουν όλα τα γλυκά τους.
Pastry Family
Στο ζαχαροπλαστείο αυτό χρησιμοποιούν αποκλειστικά την top σοκολάτα Valrhona εδώ και πολλά χρόνια. Αγαπούν πολύ και το αλκοόλ, που δένει υπέροχα με τη σοκολάτα. Το προφιτερόλ τους δεν μοιάζει με κανένα. Πλούσια γεύση σοκολάτας μαζί με κακάο Valrhona, παχύρευστη σως σοκολάτας με λικέρ amaretto di Sarrono επάνω από τα σου. Πολλοί αναζητούν φανατικά εδώ και την τούρτα μους σοκολάτα -και σε ατομικό γλυκό- με ρολλά φύλλων σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια, για ατελείωτη σοκολατένια γεύση.
Κομψό το Semifreddo σοκολάτας με ελαφρειά γεύση καφέ, καραμέλα και σως σοκολάτας. Εθιστικά τρουφάκια μαλακά και πυκνά, με βαθειά γεύση σοκολάτας (από τα καλύτερα της πόλης) και ταρτάκια -μπουκιές με τραγανό μπισκότο με κονιάκ, γεμιστά με γκανάς σοκολάτας, συγκαταλέγονται στα κλασικά hits του ζαχαροπλαστείου. Τα σοκολατάκια τους σε πολλές γεύσεις και πολύ καλή τεχνική, λυώνουν στο στόμα απολαυστικά: βότκα-πορτοκάλι, τσέρυ, Γκραν Μαρνιέ, ολόκληρο δαμάσκηνο, εσπρέσο και άλλα.
Μέλισσα
Στο ναό της Valrhona δεν μπορεί παρά να βασιλεύει η σοκολάτα, και μάλιστα με ξεχωριστές ποικιλίες. Τη φτιάχνουν με εξαιρετικά υλικά, φαντασία, τολμηρούς συνδυασμούς και εμφάνιση έργου τέχνης. Η "τούρτα 3 σοκολάτες" εναλλάσσει bitter, γάλακτος και λευκή σε πολλές στρώσεις, με τραγανή βάση και σοκολάτα από πάνω. Η extra bitter 72% από την αρωματική ποικιλία araguani Βενεζουέλας έχει μια στρώση ρευστής καραμέλας στη μέση και κραμπλ με πεκάν.
Η gianduja έχει την ομώνυμη σοκολάτα με φουντούκι και dacquoise φουντουκιού. Η εξωτική guanaja 70% έχει μια βάση με αρώματα "5 epices", κρεμ καραμέλα, σωταρισμένο φρέσκο ανανά και σοκολάτα τριγύρω. Η "σοκολάτα με κάστανο" έχει μους σοκολάτας 60% και μους κάστανου με κομματάκια κάστανου επάνω σε biscuit. Μεγάλες επιτυχίες και οι τούρτες bitter και λευκή σοκολάτα. Υπέροχα σοκολατάκια και σοκολάτες σε μεγάλη ποικιλία. Απλά,δεν μπορείς ν΄αντισταθείς…
Νανά Γιώτη
Αλλο ένα ζαχαροπλαστείο που αγαπά τη σοκολάτα και εισάγει την πρώτη ύλη του από το Βέλγιο. Τούρτα μους σοκολάτας με biscuit σοκολάτας, σοκολάτα γάλακτος και bitter και κομματάκια σοκολάτας μέσα. Ξεχωριστή η "μπαβαρουάζ" με μπισκότα γύρω γύρω, που συγκρατούν ένα περίβλημα σοκολάτας γάλακτος που κλείνει στο κέντρο ρευστή μαύρη σοκολάτα -η χαρά του chocomaniac. Εδώ βρήκαμε, ακόμα, ατομικά σουφλέ σοκολάτας που τα ζεσταίνεις λίγα λεπτά στο φούρνο και φουσκώνουν, creme brulee με σοκολάτα από πάνω, κέικ σοκολάτας καλυμμένο με γλάσο σοκολάτας, τρουφάκια με ασυνήθιστες γεύσεις, όπως limoncello και πορτοκάλι.
Φύσις
Από τις σχετικά νέες σοκολατογωνιές της Αθήνας, το Φύσις εισάγει το δικό του ακατέργαστο, βιολογικό κακάο και τη σοκολάτα από τη Λατινική Αμερική. Από τα σοκολατένια γλυκά του ξεχωρίζει το σαγηνευτικό mi cuit, μπουκίτσα με μια καρδιά που λιώνει γεμίζοντας το στόμα απολαυστική σοκολάτα με το ραφιναρισμένο άρωμα του βιολογικού κακάο και τη λεπτή γεύση του βιολογικού πρόβειου βούτυρου από τη Δράμα. Στο προφιτερόλ τους γεμίζουν τα σου με κρεμ πατισιέρ και τα ντύνουν με βελούδινη σως σοκολάτας 70% κακάο. Η τάρτα σοκολάτας έχει νόστιμο, τραγανό μπισκότο από κάτω και γεμίζεται με γκανάς από σοκολάτα και ακατέργαστο κακάο, που χαρίζει βαθιά σοκολατένια γεύση, ισορροπημένα πικρή. Οι χειροποίητες τρούφες τους απαιτούν 8 στάδια για να ολοκληρωθούν και αξίζουν τον κόπο...
Διευθύνσεις :
Au Delicieux
Κηφισίας 37Α Μαρούσι (Golden Hall) τηλ. 210 6845065 (επίσης στην Κηφισιά και στη Φιλοθέη)
Fresh
Κριεζώτου 12 Κολωνάκι και πολλά ακόμα καταστήματα (www.wearefresh.gr )
Le Votre Piree
Κουντουριώτου 166 Πειραιάς τηλ. 210 4122577
Nouvelle Patisserie
Λεωφ. Αμφιθέας 168 Π.Φάληρο τηλ. 210 9833096
Pastry Family
Ριζάρη 19 Παγκράτι τηλ. 210 7210987 και Κηφισιά (www.pastryfamily.gr )
Μέλισσα
Εθν. Μακαρίου 43 Περιστέρι τηλ. 210 5711055 (www.melisa.gr )
Νανά Γιώτη
Ψυχάρη 1 Νέο Ψυχικό τηλ. 210 6615754, Αίαντος 6 Βριλήσσια τηλ. 210 8044042 (www.nanayoti.gr )
Φύσις
Λ.Μεσογείων 450 Αγία Παρασκευή τηλ. 210 6090740
Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)