4.1.13

Τουρκία: Ενώπιον δικαστηρίου ο Καρανταγί για το πραξικόπημα του '97

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί κλήθηκε την Πέμπτη για να εξηγήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης το ρόλο του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1997, σε ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκτοπίσει τους στρατηγούς από την πολιτική σφαίρα.

Αρχικά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατηγός ε.α. Καρανταγί, 81 ετών, συνελήφθη στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Όμως ο δικηγόρος του Ερόλ Γιλμάζ Αράς δήλωσε ότι δεν συνελήφθη επίσημα αλλά εκλήθη να καταθέσει, ως ύποπτος, ενώπιον εισαγγελέων στην 'Αγκυρα.

Ο απόστρατος αξιωματικός διώκεται για την εμπλοκή του στο λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώτο ισλαμιστή επικεφαλής κυβέρνησης στην Τουρκία.

Ο Καρανταγί, Α/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία από το 1994 ως το 1998, αναμένεται να προσαχθεί εντός της ημέρας ενώπιον δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας έρευνας που άρχισε το 2012 και ήδη έχει οδηγήσει στην προφυλάκιση πολλών άλλων ανώτατων αξιωματικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωτοπόρος του λεγόμενου πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, είχε εξαναγκαστεί να παραιτηθεί το 1997, λίγο καιρό αφού το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τον είχε προειδοποιήσει πως με την πολιτική του υπέσκαπτε το κοσμικού χαρακτήρα Σύνταγμα της χώρας.

Η ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν -που είχε σχηματιστεί μετά τη συμμαχία του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ- είχε αποκληθεί «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», αφού οι στρατηγοί χρησιμοποίησαν παρασκηνιακές πιέσεις για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την εξουσία και δεν παρενέβησαν με τα όπλα όπως είχαν κάνει τις τρεις προηγούμενες φορές- το 1960, το 1971 και το 1980.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) -που εν μέρει ιδρύθηκε από μέλη του Κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακάν αφού εκείνο τέθηκε εκτός νόμου- έχει κάμψει σε σημαντικό βαθμό την επιρροή του στρατού αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002. 

Έχει επίσης αρχίσει έρευνες για τα σχέδια για πραξικόπημα από μια ελίτ αξιωματικών που θεωρεί τις ένοπλες δυνάμεις τοποτηρητή των κοσμικών ιδεωδών του Μουσταφά Κεμάλ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων την εποχή του πραξικοπήματος του 1997, ο πρώην στρατηγός ε.α. Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της ανατροπής του Ερμπακάν, είχε ήδη συλληφθεί και φυλακιστεί μαζί με περίπου 20 ακόμα αξιωματικούς τον Απρίλιο του 2012.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...