27.12.12

Πέρνα τις γιορτές χωρίς hangover

Δρυίδες, γιατροί, τσαρλατάνοι και μανάδες στις υπηρεσίες σου για να αντιμετωπίσεις το βέβαιο hangover των ημερών.
 
Το hangover είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Κι έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα αντιμετώπισης. Πάντα με την άγνοια του σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς σε μία τέτοια κατάσταση. Ρωτάς γιατρούς και δεν έχουν κάτι να σου πουν. Ρωτάς βιολόγους και δεν έχουν κάτι σίγουρο να σου πουν. Ρωτάς την μάνα σου και σου φτιάχνει “ένα καφεδάκι για να ξυπνήσεις, αγόρι μου”.
 
Γι' αυτό σήμερα θα προσπαθήσουμε να βρούμε διάφορες λύσεις. Να ξεχαψνίσουμε θεραπείες και μαντζούνια για να σου δώσουμε μερικές καλές συμβουλές αντιμετώπισης του hangover. Ξεκινώντας από το ίδιο το πρόβλημα.
 
Τι προκαλεί το hangover;
 
Ναι, οκ, το αλκοόλ αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό σου; Κατ' αρχάς να πούμε ότι τα συμπτώματα δεν είναι κοινά για όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς. Και το κατά πόσο θα επηρεαστεί ένας οργανισμός από το αλκοόλ εξαρτάται από την φυσική του κατάσταση, τα κιλά του, την κατανάλωση αλκοόλ, την ηλικία και άλλους πολλούς παράγοντες.
 
Τα πάντα ξεκινούν από τα ποτά που πίνεις. Το κάθε ποτό έχει την δική του χημική σύσταση που επηρεάζει τον οργανισμό. Όταν πίνεις πολλά διαφορετικά ποτά, οι ουσίες που βρίσκονται στο κάθε ποτό αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τις ανάλογες επιπτώσεις στον οργανισμό. Έτσι, το hangover που θα πρέπει να περιμένεις να αντιμετωπίσεις το πρωί, θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν έχεις πιει πολλά διαφορετικά ποτά από το αν έπινες το ίδιο ποτό όλο το βράδυ.
 
Το hangover ξεκινά πάντα όταν τα επίπεδα τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα μειωθούν σημαντικά. Τότε είναι που αρχίζεις να νιώθεις τα συμπτώματα του hangover. Τι είναι όμως πραγματικά αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό σου;
 
Αυτή η ρημάδα η αιθανόλη
 
Η αιθανόλη προκαλεί αφυδάτωση καθώς ενισχύει την τάση για διούρηση, φέρνοντας πονοκεφάλος, αίσθηση ξηρότητας στο στόμα και λήθαργο. Η αφυδάτωση ευθύνεται και για την ελαφρά πτώση της πυκνότητας των υγρών του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατανάλωση αρκετού νερού. Η ναυτία που ενδέχεται να νιώθεις στο στομάχι είναι άμεσο σύμπτωμα της τοξικότητας του αλκοόλ στα τοιχώματα του στομάχου.
 
Η αιθανόλη όμως μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη όταν εισχωρήσει για τα καλά στον οργανισμό. Τα ένζυμα του συκωτιού διασπούν και μετατρέπουν την αιθανόλη σε ουσίες ακόμα και 30 φορές πιο τοξικές και επικίνδυνες από το ίδιο το αλκοόλ. Η διάσπαση των άλλων στοιχείων που βρίσκονται στο αλκοόλ προκαλεί μία προσωρινή αδυναμία του συκωτιού να βοηθήσει στην παραγωγή γλυκόζης. Η πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης, της πρωταρχικής πηγής ενέργειας του μυαλού, μπορεί να επιφέρει κόπωση, αδυναμία αλλά και ψυχολογικές διαταραχές. Οι τοξικές ουσίες παραμένουν για αρκετή ώρα στο αίμα μιας και τα όργανα αδυνατούν να τις αποβάλλουν.
 
Μία άλλη ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η μεθανόλη. Η οποία όμως συναντάται κυρίως στα πιο “σκούρα” ποτά, τα οποία δεν έχουν παραχθεί με τις καταλληλότερες των συνθηκών. Είναι θέμα παραγωγικής διαδικασίας το ποιες ουσίες καταλήγουν στο ποτήρι σου και στα σκουρόχρωμα ποτά όπως τα brandy, το κόκκινο κρασί και το ρούμι, η παρουσία της μεθανόλης είναι σημαντική. Αυτή δρα πρόσθετα στις ουσίες που αναφέραμε παραπάνω, δυσχεραίνοντας την δυνατότητα απόκρισης του οργανισμού.
 
Ο μεταβολισμός της μεθανόλης παράγει την πολύ τοξική φορμαλδεϊδη. Της οποίας όμως η παρουσία, σχεδόν κωμικά, μπορεί να ανατραπεί από την πραγματική παρουσία αλκοόλ στο αίμα. Αυτός είναι και ο λόγος που διάφοροι τσαρλατάνοι προτείνουν κατανάλωση αλκοόλ για την θεραπεία του hangover. Όπως καταλαβαίνεις όμως, αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το αν υπάρχει μεθανόλη στον οργανισμό σου ή όχι.
 
Άρα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το αν η κατανάλωση αλκοόλ θα σε φέρει στα ίσια σου ή αν απλά θα παρατείνει το πρόβλημα. Κάποιοι ιατρικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι αυτή η απότομη έλλειψη αλκοόλ στον οργανισμό σου, όταν ξεκινά το hangover, μπορεί πράγματι να θεραπευτεί με λίγο αλκοόλ. Αλλά προφανέστατα αυτό παρατείνει το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσει, δημιουργώντας μάλιστα και εξάρτηση.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο μεγαλώνεις, τα hangover γίνονται ολοένα και χειρότερα. Αυτό οφείλεται στα ολοένα και φθίνοντα αποθέματα ενός ενζύμου που μετέχει στον μεταβολισμό του αλκοόλ.
 
Η ψευδαίσθηση της αντιμετώπισης του hangover 
Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει εγνωσμένα αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης ενός hangover. Η επιστημονική κοινότητα σηκώνει τα χέρια ψηλά, επικροτεί τον ανθρώπινο οργανισμό για την ανθεκτικότητά του στην αιθανόλη και την φυσικότατη αντιμετώπισή της από τον οργανισμό (αυτό που εσύ νιώθεις ως hangover).
 
Η μόνη πραγματική λύση που προτείνεται είναι να ξεφορτωθείς την αιθανόλη όσο ακόμα τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα σου είναι υψηλά. Κοινώς να ξεράσεις όση αιθανόλη βρίσκεται ακόμα στο άνω πεπτικό σου σύστημα. Αλλά δεν ακούγεται και πολύ ωραίο αυτό.
 
Κατά τα άλλα δεν έχεις σωτηρία. Αν έχεις πιει πολύ, θα υποστείς και τις συνέπειες.
 
Εγώ προσωπικά ανεβάζω θερμοκρασία και πονάνε τα κόκκαλά μου. Άλλοι έχουν απλά πονοκέφαλο και άλλοι λένε ότι δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα. Λένε. Το θέμα είναι ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει ιατρικά αποδεδειγμένη αντιμετώπιση του hangover, όλα τα άλλα είναι ματζούνια του εκάστοτε κομπογιανίτη και λαϊκές δοξασίες. Μαλακίες δηλαδή.
 
Τα κλασικά γιατροσόφια του hangover 
Συζητούσα χθες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για το hangover. Ο θείος πετάχτηκε και μου είπε ότι τις χορεύτριες της Λυρικής που ερχόντουσαν σουρωμένες πριν την παράσταση τις συνέφερναν με διπλή ασπιρίνη παρέα με βιταμίνη C. Ο ξάδερφος πετάχτηκε για να υποστηρίξει το καλό πρωινό. Η ξαδέρφη κούνησε απλά το κεφάλι σε ένδειξη αποδοκιμασίας για τα αλκοολικά ήθη της οικογένειας.
 
Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει αντιμετώπιση. Μόνο θεωρίες για μεθόδους αντιμετώπισης. Αν όμως έστω και σαν placebo εσύ νιώθεις ότι κάτι από τα παρακάτω σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.
Ο καθένας έχει να σου πει την δική του βλακεία για το πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover. Μία από τις παρακάτω βλακείες δηλαδή...
 
Η μακαρονάδα με κιμά 
Βασικά είναι το αγαπημένο μου γιατροσόφι. Αυτό που ακολουθώ πιστά όποτε μπορώ. Όχι επειδή πιάνει. Όχι επειδή το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ο κιμάς μόνο να γιατρέψουν δεν μπορούν το έρμο στομάχι σου. Αλλά γιατί κάθε στιγμή σε αυτή τη ζωή είναι μια καλή στιγμή για μια μακαρονάδα με κιμά. Ακόμα κι αν είσαι λιώμα από το hangover.
 
Οι μπανάνες 
Σου λείπει λέει ποτάσσιο και οι μπανάνες θα σου ανεβάσουν άμεσα τα επίπεδα στον οργανισμό σου. Ναι, το ποτάσσιο θα σε σώσει από τον πονοκέφαλο και την αιθανόλη.
 
Τσάι με λεμόνι
 
Στοχευμένο καθαρά στην σντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αφυδάτωσης και της πτώσης των επιπέδων της γλυκόζης, ένα ζεστό τσάι με λεμόνι είναι κάτι οκ για τον οργανισμό σου. Μην νομίζεις όμως ότι θα σε σώσει.
 
Ισοτονικά ποτά 
 
Ίσως η πιο γρήγορη μέθοδος για να ανακτήσεις τα υγρά, τους ηλεκτρολύτες και την γλυκόζη στον οργανισμό σου. Τα αποτελέσματα όμως θα τα δεις αφού σου έχει περάσει το hangover.
 
English breakfast
 
Ναι, αυτό που χρειάζεται το ταλαιπωρημένο σου στομάχι είναι τηγανητά αυγά, bacon και λουκάνικα.
 
Το Bloody Mary
 
Βασισμένο στην θεωρία που είπαμε παραπάνω, ότι μία θεραπεία είναι ακόμα περισσότερο αλκοόλ, κάποιοι προτείνουν να φτιάξεις ένα Bloody Mary, το οποίο αν και αλκοολούχο είναι και πολύ θρεπτικό.
 
Α ναι. Επίσης αν δεν πιεις πολύ δεν θα έχεις hangover.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...