Μεγάλες είναι πλέον οι προσδοκίες των αγορών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που συνεδριάζει σήμερα να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή μείωση, κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,50%. Μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ πάντως προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη μείωση δεν θα συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας, εντείνοντας τις προσδοκίες πολλών περί μίας κεντρικής απόφασης για μείωση του κόστους δανεισμού.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο στο 1,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση σε περισσότερο από 4 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που αντανακλούν την κατάσταση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο 12,1% από 12% τον Φεβρουάριο. Εκτιμάται ότι περίπου 19,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή της Ευρωζώνης είναι άνεργοι - ο υψηλότερος αριθμός από το 1999.
Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία, κατά τους οικονομολόγους, ανοίγουν την πόρτα για μια πιθανή μείωση του βασικού επιτοκίου.
Από την πλευρά του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ 'Ασμουσεν προσπάθησε να αναχαιτίσει τις προσδοκίες τονίζοντας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι μια ενδεχόμενη μείωση δεν θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.
«Η μετάδοση της μείωσης των επιτοκίων στην περιφέρεια θα ήταν περιορισμένη και εκεί είναι όπου αυτή χρειάζεται περισσότερο. Συγχρόνως, η μείωση των επιτοκίων θα χαλάρωνε περαιτέρω τις ήδη χωρίς προηγούμενο άνετες συνθήκες χρηματοδότησης στο κέντρο (της Ευρωζώνης). Αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, αλλά επιτόκια που μένουν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσουν τελικά διαταραχές», δήλωσε ο Ασμουσεν σε ομιλία του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον Ασμουσεν η ΕΚΤ διερευνά τρόπους για να ξεμπλοκάρει τη ροή πιστώσεων ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο 'Ασμουσεν δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθούν τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική.
«Υπάρχουν άλλα εμπόδια που κρατάνε χαμηλά τον τραπεζικό δανεισμό, όπως η αυξημένη αποφυγή κινδύνου, η έλλειψη ζήτησης δανείων και ανεπαρκή κεφάλαια. Ο τραπεζικός δανεισμός θα επανέλθει πλήρως μόνο όταν ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών σε όλες τις χώρες - μέλη. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να άρει αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)